Een heffingskorting is een korting die je krijgt op de belasting. Het betekent dat je door deze korting minder belasting betaalt. Wanneer je in loondienst bent, houdt de werkgever een deel van je loon in met de algemene heffingskorting en de arbeidskortingen. Als de werkgever dit toepast, betaal je uiteindelijk minder belasting en krijg je dus meer loon uitbetaald.

Wanneer kom ik in aanmerking voor loonheffingskorting?

Werkende personen hebben recht op belastingkorting, in de vorm van een loonheffingskorting. Deze korting kun je aanvragen bij je eigen werkgever of bij de uitkeringsinstantie. De werkgever betaalt dan minder belasting, zo kan jij meer loon ontvangen. Dit kan je aangeven op het formulier “Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)”. Dit formulier krijg je in de meeste gevallen van je werkgever.

Het is niet zo dat je in alle gevallen loonheffingskorting krijgt. Wanneer je een full-time baan heeft, dan is de kans klein dat je deze korting ontvangt. Zo moet je van de Belastingdienst aan een aantal factoren voldoen om in aanmerking te komen voor een korting.

Student of scholier?

Tot de groep die deze korting ontvangen vallen vooral jongeren of studenten die een bij- of vakantiebaan hebben. Dit komt omdat deze groep vaak niet veel verdient. Je kunt als werknemer kiezen om de korting meteen uit te laten betalen met je loon, maar je kunt het ook aan het einde van het jaar in een keer terugvragen.

Samenwonend

Wanneer je geen baan, maar wel een werkende partner hebt, is het ook mogelijk om heffingskorting te ontvangen.

Hoe vaak kan ik de loonheffingskorting aanvragen?

Het kan zijn dat je meerdere banen hebt of ook een bijbaantje. Het is zo dat je de loonheffingskorting bij een werkgever aan kan vragen. Het is ook mogelijk om een korting aan te vragen wanneer je werkt en daarbij een uitkering hebt. Wanneer je bij iedere werkgever loonheffingskorting aanvraagt, krijg je teveel korting op je belasting. Als dit gebeurt moet je het geld achteraf terugbetalen aan de belastingdienst.

Werk je bij verschillende werkgevers na elkaar, dan kun je bij iedere werkgever de loonheffingskorting aanvragen.

Welke heffingskortingen zijn er?

Er zijn verschillende heffingskortingen waarvoor Nederlandse belastingbetalers in aanmerking kunnen komen, hieronder bespreken we er een aantal.

Algemene heffingskorting

De algemene heffingskorting kan je ontvangen wanneer je belastingplichtig bent. Deze korting is maximaal € 2.033.

Arbeidskorting

De arbeidskorting is inkomensafhankelijk en geldt voor iedereen die inkomsten heeft via een salaris loon of uit winst van een onderneming. Deze korting kan maximaal €1.611 bedragen.

Levensloopverlofkorting

Wanneer je voor een onbetaald verlof geld opneemt uit je levenslooptegoed, krijg je hierover heffingskorting. Deze wordt maximaal €205.

Doorwerkbonus

De overheid wilt ouderen stimuleren om door te werken nadat ze 61 jaar zijn geworden. De doorwerkbonus kan maximaal €4.070 worden.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Deze korting ontvang je wanneer je werkend bent (eventueel samen met je partner) en je een kind jonger dan 12 jaar moet verzorgen. Deze korting kan oplopen tot maximaal €2.133.