De heffingskorting is er voor alle belastingbetalende Nederlanders. Wanneer je een baan hebt bij een werkgever, dan wordt deze meestal automatisch verrekend of moet je deze eerst aanvragen. Je kan er zelf voor kiezen om de korting te ontvangen tegelijkertijd met je loon of het gehele bedrag in een keer aan het einde van het jaar. Voor ondernemers is er ook een korting beschikbaar, deze wordt verrekend over de winst.

Je komt in aanmerking voor loonheffingskorting wanneer je belasting betaald en een baan hebt. Er zijn ook nog uitzonderingen, zo kan je ook korting ontvangen wanneer je partner werkt maar jij werkloos bent.

Wanneer moet ik mijn gegevens wijzigen?

Wanneer je loonheffingskorting ontvangt dan kan je deze wijzigen. Dit is nodig wanneer je bijvoorbeeld werkloos bent geweest en de korting ontving via een voorlopige aanslag. Ga je vervolgens weer werken, dan moet je dit met een voorlopige aanslag laten wijzigen. De korting wordt nu namelijk verrekend met je loon of de winst van je bedrijf. Wanneer je deze wijziging niet aangeeft bij de belastingdienst krijg je teveel korting. Het bedrag wat je teveel krijg aan korting moet worden terugbetaald aan de Belastingdienst. De gegevens kan je in deze gevallen wijzigen bij de belastingdienst.

Meerdere banen

Heb je twee baantjes dan mag je op een baan heffingskorting ontvangen. Je mag zelf kiezen welke baan dit is, dit kun je vervolgens doorgeven aan je werkgever. Mocht je dit willen wijzigen kun je dit doen bij je werkgever. Vraag simpelweg een formulier aan bij de werkgever naar wens en vul in dat je heffingskorting wilt ontvangen. Het is verstandig om de baan te kiezen waarbij je de meeste uren maakt.

Studenten

Wanneer je een student bent krijg je van de overheid onder andere studiefinanciering. Deze hebben geen invloed op de kortingen die je ontvangt. Dit doet de overheid om studenten te stimuleren om bijbaantjes te nemen.

Hoe kan ik mijn gegevens wijzigen?

Op de website van de belastingdienst is het gemakkelijk om je gegevens door te geven. Dit kan wanneer je inlogt met je DigID, vervolgens is het een paar klikken op je muis en het is geregeld. Bent u niet in het bezit van een DigID dan kan je deze aanvragen via de website van de belastingdienst.

Mocht je geen DigID hebben of willen aanvragen dan is het ook mogelijk om dit te veranderen met een formulier per post, deze is te verkrijgen bij het gemeentehuis of kantoor.

Hoeveel heffingskorting kan ik ontvangen?

Er zijn verschillende (maar liefst 13) heffingskortingen waarvoor je als belastingbetalende Nederlander in aanmerking komt. De bekendste korting wordt geheven over het inkomen of de winst van je onderneming. Deze wordt automatisch berekend door je werkgever mocht je in loondienst zijn. De maximale korting die je kunt ontvangen is €2.033 per jaar.

Naast de heffingskorting op je loon zijn er ook kortingen beschikbaar voor ouders met kinderen jonger dan 12 jaar, ouderen die bijna met pensioen gaan en meer. Deze groepen kan je hier bekijken.