Elke belastingbetaler heeft recht op loonheffingskorting, maar hoe zit dit wanneer je 2 banen hebt? Dit kan het geval zijn wanneer je een werkende student bent en twee bijbaantjes hebt, maar ook wanneer je 2 part-time banen vervuld. Is dit het geval, dan is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt wanneer het gaat over belasting betalen en de korting die je geniet. De korting wordt vaak meteen verrekend met je inkomen, maar het kan het geval zijn dat je dit eerst moet aanvragen bij de belastingdienst.

Loonheffingskorting op twee salarissen

Het is niet mogelijk om loonheffingskorting te ontvangen op twee banen. Als dit het geval was dan zou je te weinig belasting betalen en dit mag dus niet. Als werknemer mag je zelf kiezen bij welke werkgever je wenst de korting toe te passen. Het is verstandig dit te doen bij de werkgever waar je de meeste uren maakt. Dit kun je doorgeven aan de werkgever of direct aan de belastingdienst. Doe je dit niet dan heb je de kans om aan het einde van het jaar een brief te krijgen van de belastingdienst. Deze brief bevat naast informatie over de loonheffingskorting de mededeling dat je te weinig belasting hebt betaald. Vervolgens moet je het te weinig betaalde bedrag overmaken naar de belastingdienst.

Zorg er dus voor dat je niet in de problemen geraakt en dus duidelijke afspraken maakt met je werkgever(s) en de belastingdienst.

Studenten en de loonheffingskorting

Doordat studenten niet veel verdienen hoeven zij vaak geen tot weinig belasting te betalen over hun loon. Mocht het zo zijn dat de student wel voldoende verdient, moet dit natuurlijk wel. Studenten hebben vaak meerdere banen, denk aan de supermarkt of het cafe. Ze komen dan ook in aanmerking voor de loonheffingskorting. Het maakt niet uit of de student studiefinanciering ontvangt, hier wordt geen rekening mee gehouden.

Hoeveel is de loonheffingskorting?

De korting die je ontvangt is afhankelijk van je inkomen en de korting die je krijgt. Er zijn namelijk 13 verschillende loonheffingskortingen waarvoor je in aanmerking kan komen. De normale heffingskorting wordt vergeven over het inkomen of de winst van je onderneming. Deze korting bedraagt maximaal €2.033 per jaar.

Hoe kan ik de loonheffing ontvangen?

De loonheffing is te ontvangen op maandelijkse basis en is dus een verhoging van je salaris. Je werkgever betaald minder belasting door de korting en verrekent dit vervolgens met je salaris. Het is ook mogelijk om het gehele bedrag op jaarlijkse basis en dus op een datum uit te laten betalen. Dit mag je zelf bepalen en kun je melden bij je werkgever of via de site van de belastingdienst.

DigID

Voor het bewerken van je online gegevens heb je een DigID nodig. Deze is eenvoudig bij het gemeentehuis of via internet aan te vragen. Met het DigID kan je gemakkelijk online al je overheidszaken regelen. Mocht je niet willen werken via deze methode kan je ook nog naar het gemeentehuis gaan.